Zomerbijeenkomst Muiderzand


. Klik voor vergroting

Twee en twintig verschillende Drascombes en uiteindelijk zo’n vijftig opvarenden troffen elkaar dan wel in de gastvrije Marina Muiderzand (een grotere tegenstelling was niet mogelijk), op spannend forteiland Pampus, in het voortreffelijke restaurant Voor Pampus dan wel uiteindelijk ten anker in het slechts voor ‘uitsluitend d.m.v. spierkracht voortbewogen vaartuigen’ toegankelijke jollenstrandje.

Vanaf donderdag arriveerden de eerste schepen in Muiderzand, Coaster Strûner verkende al langer de Gooi-, IJ- en Markermeer gebieden boven de Zuidwal. Coaster Brandaen stak vrijdagavond in een afnemende W5 met een kuip vol kringleden over naar strandpaviljoen De Zeemeeuw in Muiderberg, op de andere schepen werden de vuren in eigen kombuis ontstoken.

Ademde er zaterdagochtend bijna geen wind over het spiegelgladde IJmeer, na een doordrenkende stortbui boven Pampus stak er ‘s middags na afloop van een geïnspireerde rondleiding in- en op het fort een koel WNW briesje op dat alle schepen rap de haven in blies.


. Klik voor vergroting

Op het jollenstrandje werd gezwommen door de jongste opvarende van het vlaggeschip, de Gig The City of London, werd thee gedronken, geborreld en genoten van de onverwachte aanwezigheid van NKDE erelid van verdienste de heer Hertzberger en zijn vrouw. Terwijl de oudste eigenaren zich met elkaar onderhielden klommen de kids in bomen en zwierden aan schommels van meerlijnen.

Twee vers afgeleverde British Racing Green Coasters Lutra en Johanna werden bewonderd evenals Dulcibella, de nieuwste Drascombe Drifter 22 (waarvan er naar verluidt dit jaar alleen in Nederland al vier verkocht zijn). Ettelijk opstappers voeren mee of legden tactisch aan tegen borreltijd.


. Klik voor vergroting

De vloot bestond uit Dabber Blue Belle, houten Elliott Bros’ Lugger Elliott, Open Longboats Sterrewind en Tiare en de Cruiser Longboats Zwerver, White Seal, de glimmende Zwarte Albatros en de solo uit Zwartsluis gevaren Serendipity. De laatste drie en de Open Longboats allen op eigen kiel!

Natuurlijk was - naast de eerder genoemde Strûner en Brandaen - een sterk contingent Coasters vertegenwoordigd waaronder Gulliver, Kadans, Argo, Evgenia, Merlijn, Megan, Vet-Free en Skua vanuit Kornwerd op eigen kiel. Buiten de snelle Gig The City of London (driedubbel gereefd in drie uur van Edam naar Muiderzand) en Drifter Nautilus voeren ook een Flevokits en de eerste Brendan (eigenlijk een 6 meter Watkinson Peterboat) ooit gebouwd uit.


. Klik voor vergroting

Tijdens het smakelijke en overvloedige buffet werd stil gestaan bij het recente overlijden van de alom gewaardeerde en nu al zo node gemiste NKDE secretaris-penningmeester-voorzitter de heer G.Th.M. te Kloese, a.k.a. dr. A.S. Combe. Zijn laatste minutieuze voorbereidingen van deze Zomerbijeenkomst werden door allen genoten. Traditioneel Winter Weekend, Hemelvaart Wadden Tocht en een Limfjord cruise voor komend jaar werden aangekondigd.

Na en korte nacht aan, op, of vóór het jollenstrandje en bij zonsopkomst zwemgespetter van de jongsten en hun vaders palaverde de vloot en vertrokken de meeste op eigen kiel aangevaren schepen retour thuishaven.

Twaalf schepen voeren in een aantrekkende ZW4>5>6 uit voor de lunch op het stand W van Muiden.

. Klik voor vergroting Een oefening in verschillende reef technieken was niet gepland maar diende wel foutloos uitgevoerd te worden. Gelukkig bleef de schade beperkt tot wat lagerwal perikelen op de droogtes ten O van Muiderzand - waar allen zich uiteindelijk vrij van voeren - en wat dippende potdeksels waar de enkele resterende opstappers met de schrik vrij van kwamen. Vooral voor de solo gevaren schepen was dit bij vlagen een enerverende middag.

Gestaag stroomden de berichten van geslaagde thuisvaarten binnen, om 1600 stonden de laatste schepen in Muiderzand op de trailer, werden aangekoppeld en vertrokken in alle windstreken.

Zomerweekend 2008 zal begin september plaatsvinden vanuit een klein zoutwater haventje in Zeeland.

opstapper
a/b The City of LondonNaar het zomerweekend

Fort Pampus

Op het IJmeer

Jollenstrandje

Restaurant Voor Pampus

Strandje ten westen van Muiden