Vanuit de kombuis

Al langere tijd loop ik rond met het idee een kook- en recepten rubriek te starten in de BaD. Mijn plan is om voor iedere BaD, geëlectrificeerd of niet, tenminste één recept af te leveren.

Varend op de Waddenzee kom je veel lekkernijen tegen en het lijkt mij erg leuk om deze te gaan gebruiken in de recepten, maar het omkiepen van blikken zal zeker niet worden geschuwd. Soms zal de gemiddelde Drascombe niet uitgerust zijn om de gerechten aan boord te bereiden. Electrische apparaten - waaronder zelfs deeltjesversnellers - zult u wellicht nodig hebben.

Naast het smakelijk uit de kombuis laten komen van gerechten wil ik ook aandacht geven aan hoe de ingrediënten er in te krijgen. Wellicht heeft ook u zich weleens afgevraagd ‘Hoe krijg ik die lekkere bouten aan boord?’ of ‘Zou Appi ook hier leveren?’ en u daarbij geconfronteerd gezien met vangst en/of fourageer problemen. Daarom ben ik erg nieuwsgierig naar suggesties van iedereen die hierover iets kan zeggen. Goede vis stekken of vangst technieken, juiste oogst tijden en locaties of hèt adres voor een goede boerenkaas, laat me het weten, mailt u mij alstublieft.

Ingrediënten kunnen soms wat exotisch overkomen of althans niet inheems zijn. Het eerste recept is daar al een voorbeeld van.

Eugène van Corstanje
E-mail: drassas@zonnet.nl