Zwemtrap Deel IV

Het woord zegt het al : zwemtrap(je)

Even met mooi weer en op rustig water in het water springen. Zwembroek/pak aan, handdoek ligt klaar en tante Jo staat klaar met het fototoestel. Geen probleem en wellicht kan tante Jo wel even helpen bij het weer naar binnen klimmen !

Het is heel anders, als de windkracht 3, 4, 5 of zelfs meer op het Wad of Fluessen is en je valt (natuurlijk) aangelijnd overboord. De laarzen, het zeilpak lopen geheel of deels vol met water en je zwemvest blaast zich hopelijk automatisch op. Een onhandig Michelin mannetje/vrouwtje raakt veelal in paniek in het (koude) water. Het is toch de eerste keer. Onderkoeling en/of verkramping treden dan snel op. Ik kan u zeggen, dan is het niet eenvoudig, wellicht onmogelijk, om weer eenvoudig aan board te klimmen. Dit geldt zeker als je alleen vaart. Misschien komt er zoveel adrenaline vrij, dat er boven natuurlijke krachten vrijkomen om in de boot te klimmen !

Conclusie: Een goede vaste zwem/reddingstrap is dus niet overbodig voor je eigen veiligheid (en voor het thuisfrond) Wellicht is de trapconstructie van de meeverstuurde foto’s een goede oplossing ! Misschien is iemand bereid om de standaardtrap met aanpassingen seriematig te produceren.

Schroom niet een alternatief of een bepaalde verbetering via de site bekend te maken. Ik ben de eerste die zich voor zo’n zwemtrap aanmeld !

Alvast een goed en vooral behouden zeiljaar gewenst.
Chris C. van Beek
Schipper De Rietgans

P.S. Spring deze zomer maar met volle bepakking eens overboord. U ervaart zelf dan hoe uw bewegingsvrijheid beperkt is geworden. Afgelopen zomer ben ik zelf met mijn overlevingszeilpak in Gaastmeer te water gegaan. Zonder zwemvest bleek ik mooi drijven, maar het is en blijft moeilijk om je voort te bewegen !Slaapplaats baby/peuter op coaster

Op 10 februari is onze zoon geboren. Wij willen graag met hem gaan zeilen. Daarom zijn wij op zoek naar suggesties voor het realiseren van een derde slaapplaats op onze Drascombe Coaster. Uit het boek Gezinsverhalen van Vandersmissen hebben wij begrepen dat het mogelijk is om een plank dwars voor in de kajuit te plaatsen. Maar heeft iemand hier ervaring mee? Ook andere suggesties zijn welkom.

Geo en Simone Smith

 Informationen zum Bau eines Cockpitzeltes

Klik voor vergroting

Um mehr Wohnraum auf unserem Coaster zu bekommen kam mir die Idee ein einfaches Tunnelzelt zum Cockpitzelt umzubauen. Ich habe ein Tunnelzelt mit folgenden Massen: Länge 2,00 m, Breite 2,10 m für 40,- € gekauft. Zusätzlich habe ich zum Abspannen noch einige Gummischnüre benötigt. Damit dass Zelt an die vorhandene Sprayhood passt und der Cockpitboden begehbar bleibt habe ich die Rückwand vom Zelt der Rundung von der Sprayhood entsprechend herausgeschnitten und den Zeltboden teilweise entfernt.

Im Originalzustand hat dass Zelt 3 Stangen. Beim Einsatz auf dem Coaster habe ich nur die mittlere Stange und die Stange beim Zelteingang benötigt. Die mittlere Stange vom Zelt passt genau in die Löcher, die zur Aufnahme der Ruderdollen bereits am Schiff vorhanden sind ( siehe Foto).

Die Stange beim Zelteingang wird an der Scheuerleiste vom Boot mit Hülsen fixiert. Die offene Zeltrückseite wird über die vorhandene Sprayhood gezogen und mit Gummischnüre fixiert.

Das Zelt ist sehr leicht, und es lässt sich schnell Aufbauen und Abbauen. Der Zelteingang ist zusätzlich mit einem Moskitonetz verschliessbar, eine sinnvolle Einrichtung. Der Zeitaufwand für die Änderungen am Zelt betrug circa 1 Stunde.

Das System sollte auch auf Cruiser-Longbooten, Longbooten und Luggern funktionieren.

Kurt Mross
Coaster Butterfly

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Achterkant voor de aanpassing. Klik voor vergroting Achterkant is voorkant geworden. Klik voor vergroting
Klik voor vergroting Klik voor vergroting

 Slaapplaats baby/peuter op coaster deel II

Hallo Geo en Simone,

Nog gefeliciteerd met jullie zoon!
Wij hebben een jaar eerder onze eerste zoon gekregen en het jaar daar voor onze Coaster Eneadsee gekocht. Het eerste jaar dus gevaren met zijn tweetjes en afgelopen zomer met zijn drietjes. Het ging goed en we hadden een heel mooi boot bedje voor hem, gemaakt door de vorige eigenaar van ons schip. We hebben er helaas niet zo snel een goede foto van kunnen vinden maar kan daar nog wel voor zorgen. Zal het eerst proberen op schrift duidelijk te maken hoe het er uit ziet:

Het is een canvas achtig bedje met opstaande randen welke aan de stuurboord 'binnen' bank zo veel mogelijk naar de voorkant van het schip zijn te bevestigen. Het heeft de breedte van de bank en is volgens mij 120 centimeter lang. De zijkant, aan de kant van de romp zit vast met klittenband, de twee hoekpunten aan de bakboord kant van het bedje zitten met banden hoger vast zodat deze opstaande rand ook omhoog blijft staan (met zeilen ging het goed en bleef onze zoon er goed in liggen). De voorste hoekpunt zit met een band en een haak vast aan oog in het patrijspoortje (één schroef van het patrijspoortje is vervangen door een oog). Het achterste hoekpunt van het bedje zit met een langere band vast aan het plafond, ook met een haak en een oog (de schroef die hier van oorsprong zit om de handgreep aan de buitenkant van het schip vast te houden is hierbij vervangen door het oog). Super over nagedacht want zo hoef je nergens extra gaten te maken in het schip. Ik weet natuurlijk niet waar jullie zelf slapen maar wij sliepen onder de tent buiten waarbij we planken neer konden leggen tussen de twee banken en zo een perfect tweepersoons bed hadden.

Zoals jullie misschien wel gezien hebben is onze bood nu 'helaas' te koop omdat er nog een kindje op komst is en we hem dan wel wat aan de kleine kant vinden. Dus mochten jullie iemand weten voor onze boot, dan natuurlijk heel graag. Wat betreft het bedje... mochten jullie hierin geïnteresseerd zijn dan zouden jullie die van ons mogen hebben mits we onze boot verkopen aan mensen die hierin geen interesse hebben. Mocht dit niet het geval zijn dan is het natuurlijk altijd mogelijk hem na te maken.

We horen het wel
Groeten Gerard en Marijn
Coaster Eneadsee - Haarlem

 Ubuntu?

LS,

Ik ben GPS (garmin) en nu ook linux gebruiker, welke software moet ik kiezen?

m.vr.gr.
Jaap Hartog


Google: garmin + ubuntu.
Goed lezen en de uren maken om het aan de praat te krijgen.
Ik ga liever zeilen!

Hartelijke groet,
Antoine


Hallo allen,

Ik heb totaal geen ervaring met linux. Ik ken iemand die het gebruikt maar de combinatie met GPS kan ik me niet voorstellen. Ik informeer. Overigens ook vers uit de boot. Een nieuwe hobby: vissen fotograferen!

Groet van een Biesboscher,
Gijs