Luikje in Coaster

Klik voor vergroting

 

Op de site bij FAQ las ik onder het kopje "Condens vorming in een Coaster" dat een luikje voorin zou helpen tegen condens. Het geeft frisse lucht en maakt de ‘spacious cuddy’ nog wat ‘spaciouser’. Hoewel het niet ècht mooi staat, leek het ons wel wat. Van Lewmar vond ik iets dat de toets van de esthetiek zou kunnen doorstaan. Lewmar noemt dat dan ook een "low profile hatch, self supporting". Klink goed.! Het ‘kozijn’ van het luik ligt niet op het polyester, maar valt mooi naar binnen. Daardoor steekt het geheel maar 2,5 cm uit.

Na diverse papieren mallen op het frontje van de kajuit te hebben geplakt, viel de keuze op "size 20", ofwel 41,7 cm breed en 27,2 cm hoog.

Enkele weken na de bestelling kon ik het luik ophalen. Er moesten nog wat dingen bij: een tube kit, een doosje rvs M5 boutjes en een doosje rvs M6 boutjes, te veel en allemaal te lang ("die kunt u afzagen"). Bovendien een blik pasta om tussen de koppen van de boutjes en het aluminium van het luikje te doen tegen de galvanische werking. Het blik was voldoende om de gehele Coaster- èn Cruiservloot van luikjes te voorzien. Het stond me wat tegen.
Klik voor vergroting Ik vroeg de leverancier of het luikje ook met nylon boutjes kon worden bevestigd. Hij wist het niet. Toen Lewmar gebeld en een technisch adviseur gevraagd of nylon ook goed was. Het was even stil aan de andere kant van de lijn, toen zei hij: "Goed idee, meneer, samen met de kit is dat sterk zat". Vervolgens nylon boutjes gehaald, 16 mm lang, allemaal M6, want ze mogen contact maken.

Daarna aan de slag. Secuur de afmetingen op de kajuit getekend, gecontroleerd en nog eens gecontroleerd. Dan echt de boor en de decoupeerzaag erin. Spannend is dat. Passen, ontvetten, kitten, boutjes erin, met zeepsopwater de overtollige kit wegpoetsen. Beschermfolie van het ruitje. Klaar.

Heel prettig die regelbare ventilatie. In de ventilatiestand komt er geen druppel binnen. Aardige bijkomstigheid is dat je, zeilend over stuurboord, via de kajuitopening en het raampje, onder de fok door, vooruit kunt kijken.

Frank van Delden
Coaster Ultreia


Klik voor vergroting

 


Provianddoos en spiritusstel

Geachte Redactie,

Inmiddels wat fotootjes gemaakt, ik stuur maar ’s wat.
Dit is de Strűner, gerenoveerde Coaster uit 1980, eind vorig jaar aangeschaft.
Inrichting aangepast, waaronder provianddoos met daaronder spiritusstel, bevalt prima!

Dirk Branbergen

 

 

Klik voor vergroting Klik voor vergroting
Klik voor vergroting Klik voor vergroting

 


Kuiptent voor Longboat Cruiser

Beste Drascombevarenden,

Al een tijd zocht ik een kuiptent voor mijn Longboat Cruiser.
Na over en weer gemail met anderen op deze site kon ik geen keuze maken. De ouwerwetse tent over de giek maakt de kuipbankjes slecht bruikbaar. Een Duitse inzending op de site van een omgebouwde fiberglas koepel tent lijkt beter maar in mijn beleving niet windbestendig.

Een collega heeft een buizen frame op zijn Drascombe, zo kwam ik op het idee om een oude bungalow tent een halve meter te verlagen en aan de binnen rand een autogordel te naaien met ingeslagen ringen. Onder de hardhouten kuiprand schroefde ik tien ringen en ogen aan elk boord hiermee wordt de tent met elastieken vastgezet.

De tweede week van juli 2007 lagen we op Simonszand met een west-6 en de tent heeft zich uitstekend gehouden.... een aanrader, het type is Vendex Corsica. De voordelen zijn duidelijk, we hebben veel ruimte en als het frame staat is het sterk en kan met spanbanden aan de boot gesjord worden. De kosten van de tent zijn minder dan 100 euro geweest.

Veel vaarplezier,

Marc van Hemert
Cruiser Longboat Megan

Klik voor vergroting Klik voor vergroting
Klik voor vergroting Klik voor vergroting
Klik voor vergroting Klik voor vergroting