Trailerhelling Den Oever geblokkeerd

De trailerhelling bij Den Oever, (bij de sluis door de Afsluitdijk) is tot minstens eind september geblokkeerd. Een einddatum is mij niet bekend.

Met vriendelijke groet,

Albert van der Haven
Cruiser Longboat Seagull


 

Drascomber gespot tijdens de Semaine du GolfI was at the Semaine du golfe in France and took a picture of a Dutch Drascomber. But I don't have their mail adress, nor the name of the boat... If you know this boat, would you please transmit?

Best regards and thanks for your site!

Gilles Moine
Coaster Belle du seigneur


 

Noordpolderzijl


We ontvingen het volgende bericht van de KNRM. Belangrijk voor Drascombevarenden die binnenkort Noordpolderzijl aan willen varen!

 Noordpolderzijl.pdf 

Hemelvaart rond Eierland


We ontvingen het volgende bericht van Rob Lutke-Schipholt, ex Coaster en Drifter eigenaar uit De Cocksdorp. Hij schoot eerder de legendarische serie van zijn Drifter Joanna in de Texelstroom vanuit Oudeschild op weg naar Den Oever en was zaterdag 23 mei toevallig bij het gemaal met zijn 600 mm lens aan het werk...

Bekijk hier de foto's van Drascombes in het Eierlandse Gat

Bericht van Rob Lutke-Schipholt:
Het was fantastisch de Drascombe vloot tussen Vlieland en Texel te zien varen! Hart ging sneller kloppen en wat een heerlijk weer hadden jullie. De foto's zijn slecht. De grote afstand qua mijlen en de knobbelige zee maakten mooie platen onmogelijk. Het is een 600 mm lens en die heeft minstens 1/1000 nodig voor niet te snel bewegende onderwerpen. Kijk maar eens op de andere foto's op mijn Picassaweb, daar zie je scherpere exemplaren. Als jullie nog eens in de buurt zijn... altijd welkom!


 

Mede-eigenaar Evgenia gezocht


Beste Drascombe vrienden,

Sinds enkele jaren vaart Coaster Evgenia met twee schippers, André Janse en Nico Brandjes die samen eigenaar van de boot zijn. De voordelen zijn legio, de kosten worden gedeeld, er wordt samen geklust, samen gevaren, maar er is ook tijd genoeg om alleen te varen of met eigen vrienden en familie. Dit alles functioneert prima.

En, nu komt het, we zoeken er zelfs een derde schipper bij! Want André heeft meer hobby's dan alleen de boot en ook Nico is niet altijd alleen met Evgenia bezig. André zit nogal vast aan het weekend, terwijl Nico ook door de week kan varen. Het profiel van de derde schipper moet er dan ook ongeveer zo uitzien.

De boot ligt in Huizen en is compleet met trailer en buitenboordmotor, uitgerust om op het buiten- en binnenwater in binnen- en/of buitenland te varen.

Kosten worden door drieën gedeeld, bij deelname wordt de boot getaxeerd door Drascombe Nederland, waarbij opgemerkt dat we liever een goede, betrouwbare en leuke medeschipper vinden dan een goeie prijs voor de boot.

Als je geďnteresseerd bent, bel of mail dan even zodat we een afspraak kunnen maken.

André: 0655 88 32 77
Nico: 0614 61 41 78 nicobrandjes@gmail.com
Coaster Evgenia


 

Fotowedstrijd 2008


Beste Drascombe vrienden,

Helaas kon ik niet bij de voorjaarsbijeenkomst aanwezig zijn waar mijn foto van Roel Smidt's Coaster Sea Nymph is verkozen tot winnaar van de NKDE Fotowedstrijd 2008. Ik ben uiteraard wel ontzettend trots dat dit de winnende foto is geworden! Het speciale zit 'm volgens mij in de stralenkrans op de achtergrond en de druppels welke zo spontaantjes voor de lens langsvlogen. Gemaakt met een simpele camera en een beetje geluk. Voila.

Ik begrijp dat ieder al ten minste te water is en de boten op stootgaren hebben liggen. Ikzelf moet nog een paar weken wachten, ik ben voor de Majesteit met Hr. Ms. Johan de Witt op safari naar de Zwarte Zee geweest. We zijn nu terug op weg naar Nederland en hebben op onze tocht over de Middellandse Zee de zuidelijke Griekse eilanden doorkruist, zijn de Straat van Messina gepasseerd en zijn vanavond (29 april) op zo'n mijl afstand langs de vulkaan Stromboli gevaren, welke en passant nog even een kloddertje lava voor ons de lucht in pufte.

Dit verhaal heeft echter wel een zeer laag Drascombe gehalte, vandaar dat ik met het beladingsprogramma berekend heb hoeveel Drascombe Coasters we op de Johan de Witt kunnen stouwen. Ik kom op 71 stuks getrailerd op het helidek, 24 in de hangaar, 16 aan weerszijde in de davits, 20 op het hoge voertuigendek, 22 op het lage voertuigendek, 34 op het grote voertuigendek, 10 op de beach, en 33 nat in het dok. Met een beetje persen en duwen kan ik er ook nog 15 in een munitiebergplaats proppen, en dan hebben we op 24 boten na ongeveer de hele NKDE vloot (245 stuks) aan boord. Ik heb ter verhoging van het comfort om op weg naar plaats van bestemming te geraken ook nog zo'n 550 bedden over hutjes van 1 t/m 6 personen beschikbaar. Hier zinkt ze in totaal dan wel zo'n 4 cm van in (...) Wat zou het toch mooi zijn...

Iedereen een goed zeilseizoen toegewenst en tot ziens op het wad.

Marc Langbroek
Coaster Kittiwake
a/b Hr. Ms. Johan de Witt
m_langbroek01_at_mindef_nl 

Aquarel Ken Duxbury

Maststrijkinstallatie
Als je Ken Duxbury een foto stuurt krijg je voor een paar pond zo'n aquarel retour!
Hier Doug Elliott in zijn Scaith door Ken Duxbury.


Met vriendelijke groet,

Redactie ElectroBaD

 


 

Maststrijkinstallatie


Maststrijkinstallatie Geachte Redactie,

Op het website forum van de Britse Drascombe Associaton staat sinds kort iets over een maststrijkinstallatie van een Coaster. Ian Lythgoe vraagt hoe je in je eentje de hoofdmast kunt zetten en strijken vanuit de kuip. Onder andere Tom Colville reageert dan dat er sommige Hollandse boten zijn die gebruik maken van een talie met een blok in de masttop en een blok bovenaan het voorstag. Het halende part loopt dan langs de mast naar het dek.

Op mijn Cruiser Longboat heb ik een talie tussen het voorstag en het boegbeslag op het neusje van de boot (zie foto's). Dat was al zo toen ik haar twaalf jaar geleden kocht. Ik dacht toen dat het een standaard uitvoering was. Maar sindsdien heb ik een dergelijke inrichting nooit bij een andere Drascombe gezien.

Kennelijk heeft de eerste eigenaar, een oudere dokter uit Leiden, van wie ik de boot kocht, dit zelf aangebracht, c.q. laten aanbrengen. Ik moet zeggen: Het werkt tot nu toe perfect.

Mijn boot staat normaliter thuis op de trailer en ik laat haar elke keer via een of andere helling te water. Dit houdt in dat ik haar telkens moet op- en aftuigen. Inmiddels heb ik al honderden keren de mast gezet en gestreken, alleen, vanuit de kuip, ook in (matige) zeegang. Regelmatig controleer ik alle sluitingen en blokjes, geen slijtage.

Het halende part van de talie (voorgerekt 8 mm) loopt vanaf de boeg, over het dak van de hut naar een klamp op de achterkant van het dak. Onderdeks heb ik de bevestiging van de nylon klamp (alle klampen daar) verstevigd met een strook watervast hechthout. De talie zelf heb ik al tweemaal vervangen in de afgelopen jaren, uit voorzorgoverwegingen.

Tot zover mijn oplossing om single handed de hoofdmast te zetten, c.q. te strijken. Wellicht dat iemand hiermee zijn of haar voordeel kan doen.

Vriendelijke groeten,

Jan Best
Cruiser Longboat Ichtus

Maststrijkinstallatie


 

Fast Find voor optimale veiligheid

Geachte redactie,

Dit lijkt mij een prima apparaat voor de solisten onder ons voor op het grote water. De meest uitgebreide versie is goed werkzaam/bruikbaar. Na activeren weet men wie je bent en waar je exacte locatie is.


 Fast Find


 Fast Find folder

Met vriendelijke groet,

Chris van Beek


 

Ontvangst Drascombe Literatuurprijs

Beste Margot,

Gistermorgen heb ik in goede orde de Drascombe Literatuurprijs 2008 ontvangen. Dank voor de veilige toezending.

Het is jammer dat ik deze prijs niet persoonlijk in ontvangst kon nemen, waardoor ik mijn dank en emotie niet stante pede tot uitdrukking kon brengen. Door middel van deze email aan jou richt ik me tot de NKDE om te zeggen, dat ik me bijzonder vereerd voel en dat ik blij ben met de waardering die daaruit spreekt. Dat geldt vooral de duidelijke reactie van de aanwezigen op 28 maart. Ik voel me opgenomen in het Pantheon van Drascombe-Laureaten! Een aangename versiering van mijn leeftijd!

Ik heb wel het idee dat deze erkenning een lichte doch duidelijke druk met zich mee brengt die me tot een volgende Akkakroniek zal moeten brengen. Dat zal niet zo moeilijk zijn, want ik houd van een praatje met goede vrienden, al of niet met een glaasje en al of niet aan boord.

Ik groet mijn Drascombevrienden! Graag tot spoedig ziens!

Klaas Lubbers
Longboat Akka

 


 

Geachte redactie,

Ik zag de annonce voor het zomerweekend.
Wellicht is het verstandig om de deelnemers via de site op het volgende te wijzen:
Overzicht vaarverboden gemotoriseerde vaartuigen

Zowel de hanepoel, de zandsloot als de boerenbuurt zijn het varen meer dan waard, maar wel ZONDER motor. Immers, wij zijn geen inwoners en hebben derhalve niet de mogelijkheid een vergunning aan te vragen.

Groeten,

Albert
Anita en Anna


 

Beste mensen,

Bedankt voor de mail. Het organiserend commitee is zich bewust van de beperkingen van de Hanepoel en de Boerenbuurt.

De Hanepoel is een romantische modderpoel, net bevaarbaar voor Drascombes. De afstanden zijn daar zeer overzichtelijk. De overkant is altijd dichterbij dan je denkt. Een motor is daar niet nodig.

De Boerenbuurt is de mooiste sloot van Nederland, maar tevens ook de meest beschutte. Er zijn zeilers, ook prominente leden van onze club, die beweren door de Boerenbuurt gezeild te hebben. Mij is het nooit gelukt. Zelfs met een halve storm elders voer ik daar altijd in een vredige luwte. Dat wordt dus ongeveer 200 meter roeien. Maar het is de moeite waard.

De Zandsloot is vrij om zonder vergunning te bevaren. Twee jaar geleden heeft het Hoogheemraadschap van Rijnland de vergunningsplicht afgeschaft.

Op een paar uitzonderingen na, waaronder de Hanepoel en de Boerenbuurt, is nu het hele Rijnlands gebied vrij bevaarbaar. De geel gekleurde waterwegen op oude kaarten in het Rijnlandsgebied waren in het verleden vergunningplichtig. Deze waterwegen zijn nu dus vrij bevaarbaar.

Met vriendelijke groet

Meke Bootsma
Coaster Dirk