De eerste keer!


Gijsbert Visser Klik voor vergroting

Na enkele jaren bootloos te zijn geweest als ontzettende bootjesgek is de kriebel onhoudbaar geworden. Verschillende soorten scheepjes zijn de revue gepasseerd; van Piraatje tot Waarschip en van Laser tot s-spant. Vaargebieden van de Kaag tot de Noordzee heb ik bevaren met mijn bootjes, maar mijn tweede huis in Den Oever maken dat ik mijn pijlen nu toch voornamelijk richt op een scheepje dat geschikt is voor het waddengebied.

Als ik dan ook vertel dat een verdere vereiste is dat mijn volgende scheepje trailerbaar dient te zijn en mij in staat moet stellen om niet meer afhankelijk te zijn van vrouw of anderen dan zult u al begrijpen dat de al jaren bekende Drascombe al heel snel in het vizier was.

Nu ben ik iemand die in geval van dergelijke plannen zich graag inleest in de materie. Wel, ik had geen betere website kunnen treffen dan Drascombe.nl, zo veel informatie, tips, verhalen en media!


 Klik voor vergroting

Een groot nadeel is er wel; ik was al heel snel, heel erg overtuigd van de veelzijdigheid van de Drascombe Coaster en de daarmee gepaarde consequentie dat mijn spaarrekening ernstig zal gaan lijden onder het scenario wat ik in gedachte heb. De eerste modificatieplannen rijzen al voor ik een boot heb ...

Zoals u zult begrijpen, heb ik een afspraak gemaakt met Michiel, op een middag maar eens naar Huizen gereden en eens gekeken wat er te koop is. Met Michiel besprak ik de mogelijkheid om de zomerbijeenkomst bij te wonen. Kortom, een mail gestuurd naar het aanmeldadres op de Drascombe-site.

Ik ontving hierop een alleraardigst vriendelijke email van Margot die mij vertelde dat ik van harte was uitgenodigd om eens te komen kijken en mij de tip gaf om regen- of zeilkleding en een lunchpakket mee te brengen.

Okay, ik had wel aangegeven dat mocht er iemand verlegen zitten om een handje ik me graag aanmeldde. Maar dit betekende dat er vanuit mocht gaan dat ik mee mocht varen. Te gek!

Omdat Gijs alleen was en de interesse uitgaat naar een Coaster mocht ik mee met Gijs. Wat ik direct een heel goed idee vond omdat ik al zoveel namen moest onthouden en hier alles behalve goed in ben …


 Klik voor vergroting

Na het te water laten van de Antartis, wat wellicht iets gehaast ging, konden we vertrekken en mocht ik een eerste voet op een Drascombe zetten! Na de eerste mijl wat orde op zaken en lijntjes uit de war en schoon schip te hebben gemaakt kon het dan echt beginnen. En hoe! Aan wind niet te klagen. Ik kreeg gelijk het roer in handen van Gijs om op te kruisen richting Stichtse brug.

Graag maak ik dan ook gebruik van deze gelegenheid gebruik om mijn excuses aan te bieden aan Gijs, vanwege het gebrek aan hoogte. Dat was ik dus…
Hopend hiermee een antwoord te geven de zeiler die later die middag aan Gijs vroeg: “Waar bleef je nou man?”

Na een heel klein beetje smokkelen aangelegd op het eiland Huizerhoef. Hier het gezellige kletsen met Gijs voortgezet onder het genot van de meegebrachte lunch. Hierna nog uitgebreid de tijd gehad om ook kennis te maken met de rest van de Drascombe-eigenaren, alvorens weer te vertrekken.

Op naar de pizza’s van Rob die al vooruit was om de oven aan te steken. Wat Rob wellicht niet door had, is dat er na zijn vertrek toch wat onrust uitbrak onder de achterblijvers omdat de receptuur voor de pizza’s nog niet verder ging dan ‘plat en rond’.


 Klik voor vergroting

Terug naar ´t Raboes weer voor het lapje. Onderweg nog een kleine demonstratie van de mogelijkheden die de druil biedt. Ik stond versteld! Met dichtgetrokken druil perfect en rustig in de wind en allen handen vrij voor eventuele handelingen. De Coaster is een scheepje waar over nagedacht is, dat is mij nu wel duidelijk.

Veel te snel al weer in ´t Raboes terug, het laatste stukje nog even Longboat Brave op sleeptouw. Met een sleep stuurt en manoeuvreert de Drascombe dan wel weer even anders zo leerde beide opvarenden van de Antartis.

Eenmaal schoonschip gemaakt was het tijd voor de pizza’s. Hier moet toch even iets worden recht gezet; heeeerlijk die pizza’s! Helemaal goed gekomen met de receptuur tijdens de retourtrip van Rob. En niet alleen pizza, er was ook een heerlijke salade verzorgd en zelfs aan een dessert ontbrak het niet. Ook ’s avond nog een hoop contacten gelegd en veel gekletst, u begrijpt wel waarover.

Na veel ervaringen en informatie met een vol hoofd en voldaan gevoel terug naar huis gereden, alwaar ik de rest van het weekend genoeg te overdenken heb gehad.

Tot slot wil ik een ieder en in het speciaal Gijs van Kemenade bedanken voor deze unieke gelegenheid om kennis te maken met de Drascombe Coaster. Deze ervaring was voor mij de bevestiging van mijn keuze voor de Drascombe en een boost van de al aangenomen plannen om eens rustig te gaan uitkijken naar een te koop aangeboden Coaster aankomende winter.

Hopelijk tot ziens!
Gijsbert Visser