Hout lamineren voor smalle bogen

Zoals je in het artikel van Douglas Elliot kan lezen, is het lamineren van hout geen magische truc (zie de website, Techniek, Laminating wood? It's not that difficult!). Maar alleen met deze methode is de diameter van een boog beperkt. Voor smalle bogen moet je het hout stomen. Het volgende werkt niet met dikke houten planken, maar voor kleine stukjes en dunne latjes van hout werkt het prima (dikte hier 5mm).

Ik heb een oude fluitketel met een extra pijp door de deksel voorzien. De originele fluit is afgesloten, dus de stoom komt door de pijp, wanneer het water kookt. Boven de ketel en de pijp hangt een T-stuk van plastic pijp van een doe-het-zelf-winkel. Binnen ligt het hout, en dan laat ik het water ongeveer een uurtje koken. Van resten van hout maak ik een vorm, een patroon voor de bogen. Het buigen van de (gekookte) latjes is eenvoudig, en dan zet ik het gestoomde hout vast met enkele klampen.


 Klik voor vergroting

 Klik voor vergroting

 Klik voor vergroting

Twee dagen laten drogen, klampen weg en met lijm (ik gebruik epoxy) de latjes, weer vast zetten.

Na een tot twee dagen los, het hout schuren, lakken enzovoort. Dit voorbeeld wordt een extra stap voor de zwemtrap. Zie de website, Techniek, Een houten zwemtrap voor Mellon.

Carol Fuchs
Coaster Mellon


 Klik voor vergroting