Plafondbedekking bij Drascombe Coaster


 Klik voor vergroting Het bekleden van het plafond van de Argo stond al lang op mijn lijst te ondernemen klussen. Doel: geen last meer van condens, niet bang meer voor een natte slaapzak. Contact opgenomen met iemand waar de klus al geklaard was. Daar was het niet zelf uitgevoerd en was de stof besteld op internet. Na enig zoeken heb ik bij meubelstoffenvoordeel een aantal monsters opgevraagd en gekozen voor Needlefelt Stretch wallcovering 4/5mm in lichtste kleur Silver. De stof heb ik niet gevonden onder bootstoffen-plafond/wandbekleding, maar onder autobekleding-hemelbekleding automotive.

Er is ook een kwaliteit 2mm, maar ik heb de 4/5mm dikke gebruikt. Ik heb drie meter besteld en heb nog ongeveer één meter overgehouden. Die ene meter is een schatting, de stof ligt ingepakt als reserve op zolder. Ik verwacht in de toekomst nog een reparatie te moeten verrichten als ik een raampje aan voorzijde ga aanbrengen.

Voor het plakken heb ik drie liter Eurocol acryllaatlijm(voor 8-10 m2) mee laten komen: meer dan voldoende (het was de kleinste verpakkingseenheid). De lijm is op waterbasis. Bij knoeien, kun je met een vochtige doek de lijm verwijderen. Ook bij kleine plekken bij ongelukjes op reeds aangebracht doek, kun je lijmresten verwijderen (bij de naden kwam soms wat lijm op plekken waar die niet thuishoorde). Ik heb kranten gelegd onder de plek waar ik aan de slag was met plakken om klodders op te vangen.

De lijmkam werkte voor mij niet. Ik heb een plamuurmes gebruikt om de lijm op plafond en doek aan te brengen. Van belang is om de lijm voldoende te laten drogen voordat je de stof tegen plafond aanbrengt.

De stof is 183 cm breed. Ik wilde met zo min mogelijk naden gaan plakken en begon met een 50cm brede strook. Dat werkte niet: de stof viel naar beneden en was niet over het gehele stuk tegen het plafond te houden. Vervolgens stuk van 50x40cm geprobeerd. Goed aangeduwd, bleef plakken. Er kwamen echter allemaal gele plekken van de lijm die dwars door de stof werd gedrukt.

De plekken verdwenen niet bij het opdrogen. Ik merkte dat de plafonddelen, waar ik enthousiast lijm had aangebracht voor de verwerking van de brede strook, nog prima plakkracht hadden. Vervolgens heb ik minder lijm gebruikt dan bij het eerste stuk om gele plekken te voorkomen, maar ook langer gewacht met aanbrengen van de stof, nadat er al lijm op was aangebracht(15 minuten). Beetje het bisonkit-effect, al is deze lijm op waterbasis.

Ik ben aansluitend op het reeds bevestigde stuk stof met het plakken van stukken stof doorgegaan. De coupon stof zonder lijm op de plek houden waar die moet komen, en de rand omvouwen en op achterkant met potlood aangetekend waar rand komt. Zelfde werkwijze bij raampjes en plafondlamp.

Als er geen rand nodig is, houdt het stuk zijn originele formaat 50x40.

Knippen met schaar, en weer passen. Laatste aanpassing van rand met schaar. Vervolgens insmeren van plafond en stof met lijm. Je probeert stotend te pakken. Stof laat zich beetje verschuiven/rekken waardoor je de naden dicht krijgt. Stof plooit keurig over bollingen en schroeven in het plafond.

Voor de volgende stroken die ik van de rol heb geknipt, heb ik me laten leiden door de maat die ik op dat moment nodig had. Ik heb stroken van 30cm, 35cm en 40cm van de rol geknipt. Vervolgens knipte ik van de strook de lengte die ik nodig had op dat moment. Het eerste stuk met gele vlekken heb ik losgetrokken en vervangen door nieuw exemplaar.

Uiteindelijk heb ik veel meer naden dan ik oorspronkelijk wilde hebben, maar ben ik tevreden over het bereikte resultaat. De naden storen me niet.

Ik was binnen twee dagen klaar met de klus en vond het geen onplezierig karwei.

Peter Hendrix
Coaster Argo