Kleintje Prefeeder 2015 en Smiscruise 2015

Na vorig jaar voor het eerst met de Smiscruise te zijn meegeweest, was 2015 aan de beurt. Het plan was aan te sluiten bij de prefeedergroep vanuit Almere naar de westelijke Wadden en mee te varen naar Lauwersoog naar de Smiscruise. Daar kon ik nog veel van leren. Het liep anders: het werden een aantal dagen op het westelijk Wad, om daarna terug te keren zodat ik thuis Cees, onze zoon, kon ophalen voor de Smiscruise. Hij had aangegeven mee te willen. Echt eens wat beleven in plaats van internet. Mits we ook pannenkoeken zouden gaan bakken. En dat elke dag.


 Klik voor vergroting

Zaterdag wilde ik vertrekken: eerder en alleen de Wadden op. Voordeel is dat je dan zelf je eigen plan moet maken, ervaring opbouwen, lekker zeilen, gewoon gaan dus. Vervolgens e.e.a. aan ervaring opdoen bij de mannen van de prefeeder. Dit liep echter anders. Den Oever op zaterdag was feest, open dag van de KNRM met een fanfaregroep, inclusief oud-schipper van Miss Marple, pal bij de helling: De boot werd dus met muziek te water gelaten bij de eerste deun!

Toen het Wad op met een toenemende 4-5 Bft oost. Het zeilen ging super. Rond 20.00 uur voor anker iets oost van de VC4 richting De Cocksdorp, bij ondiep water. Ik dacht:`Ik blijf daar een beetje zeilen de komende dagen totdat de anderen hier ook komen`.

Alleen, de wind nam toe naar 6 Bft, met forse golven door de oostenwind, en met een verhoging van 0.30 m betekende dit weinig beschutting en flink kracht op het anker. In de kajuit voelde ik me groen worden, zoetwatermatroos, dus ik bleef buiten in de kuip. Dit zou vannacht niet goed komen zo. Het zou een door Smis beschreven Chinese wacht worden:… één keer op en nooit meer af. Ik koos ervoor om ankerop te gaan en naar Oudeschild te varen om in de haven beschutting te zoeken. Even na donker aangekomen.

Zondag gewoon een rondje zeilen. Harde wind (4-5 Bft) maar met vlagen er tussendoor en regen. De oostkant van Texel was lagerwal. De Texelstroom was flink, leuk zeilen maar was wel opletten door de harde vlagen. Ik ben naar Texel-zuid gevaren en terug naar Oudeschild, om bij de wal te blijven: het zicht was slecht omdat er ook mist opkwam, zoals het weerbericht al had aangegeven tegelijk met die harde wind en golven werd het zicht slecht.

Intussen begreep ik van de prefeedergroep dat die het plan veranderd had vanwege het weer. Ze zouden via het IJsselmeer naar Friesland oversteken, we zouden elkaar dus niet ontmoeten. Dat was me te stil en de weersverwachting hielp ook niet: Vanaf dinsdag zouden hagel, onweer, windstoten, 5-8 Bft. de Wadden teisteren, dus maandag moest de retourdag worden naar Den Oever. De wind was gedraaid naar ZW6 met windstoten. Veel jachten kozen ervoor ook om maandag te vertrekken om het zware weer voor te zijn. Enkele schippers van die grote jachten spraken hun verbazing uit over de kleine Dras op dit heftige water.

Ik had plannen gemaakt, diepte, stroomtabellen en kaarten geraadpleegd. Twee uur voor HW vertrekken, eerst twee uur stroom tegen, zo snel mogelijk de Texelstroom over, naar de Bollen. Als ik niet op tijd hoogte zou winnen dan kon ik voor anker gaan en na eb de vloedstroom oppakken naar Den Oever. In het grootzeil deed ik een tweede rif om goed aan de wind te kunnen varen. En als het weer echt te gek zou zijn, dan retour Oudeschild op puntje fok. Dat was het plan.

Schotten erin, alles zeevast, en op pad. Stellig van plan om met het tweede rif en fok te gaan kruisen, bleek dat eenmaal buitengaats onmogelijk te zijn: de wind en golven waren te fors, de Dras bonkte als een wilde bok op en neer, en de vlagen waren genadeloos hard. Staan op de cuddy zou onverantwoord zijn dus de zeilvoering werd fok en druil. De helmstok was niet los te laten (handig als je moet plassen). Ruig was het, meerdere golven sloegen over de punt, spoelden tot in de kuip, en af en toe was het nodig om je vast te houden aan de rand.

Hoogte winnen viel niet mee met de Texelstroom nog tegen. Zoeken naar de boeien, met matig zicht. Route over de Bollen min of meer gemist, te veel op Den Helder aan de horizon gericht, en aan westzijde via Texelstroom M12 naar Malzwin, een hele rit. Vanaf dat punt was Den Oever bezeild. Eerst zelfs even aan de zuidzijde van de Bollen ruime wind en meteen planerend. Voor me zag ik weer een jacht uit zijn roer gelopen in een kneiterharde vlaag, maar de Dras hield zich goed. Nu was het tijd voor genieten, het lastigste stuk was gehaald.

Bij Den Oever had ik geluk met brug en sluis, kon meteen met de sliert boten mee. Daarna lekker even naar huis, voordat het slechte weer losbarstte. Thuis alles weer drogen, overal zat water zelfs in het vooronder in de luchttank. Nu op naar de Smiscruise, samen met Cees, en alle gezelligheid eromheen!

Over de Smiscruise zal ik niet teveel schrijven, het was geweldig en het was een heel bijzondere ervaring om deze samen met Cees (15) te varen. Er was genoeg variatie in het programma (zeilen, wandelen, pannenkoeken bakken, ...), veel gezelligheid. Woensdag hebben we slechts alleen een paar uur gezeild, toen naar de buitenhaven waar de anderen ook lagen. Donderdag lekker zeilen naar Pieterburenwad, en terug bij Schiermonnikoog. ‘s Avonds laat zijn we nog naar het dorp gelopen. Vrijdag naar het Oerd bij daglicht. Cees heeft me al gezegd volgend jaar weer mee te willen...

Gerard Jol
Coaster Pepe
(spreek uit: p.p., Pepee, de naam van een Westfries gerechtje van mijn schoonmoeder!)