Schipper Klaas Lubbers - 20 oktober 1916 ~ 15 juli 2015


 Klik voor vergroting

Zeer gewaardeerd Kringlid, winnaar van de NKDE Literatuurprijs 2008, houder van de De heer G.Th.M. te Kloese - arts - wisselminiatuur 2012 en auteur van De Akka Kronieken, als serie gepubliceerd in Berichten aan Drascombevarenden en in de ElectroBaD.

Klaas vaart na al een lang leven schipperen in Kroes schepen zijn droom, zijn witte Longboat Akka, vanaf 2003 tot zijn 94e vanuit Verenigingshaven Den Osse op het Grevelingenmeer. Vrijgesteld van ambt en triviale aardse beslommeringen zeilt hij als het weer dat toe laat. Meestal solo, soms met een zorgvuldig geselecteerde opstapper, een mede Drascombevarende of een oprecht in Akka ge´nteresseerde.

Akka (1994, ex Sil) wordt jaarlijks minutieus onderhouden en stap voor stap terug in nieuwstraat gebracht. Zo is Klaas gewend zijn schepen te varen, zo doe je dat, dat is je verantwoordelijkheid als schipper-eigenaar. Haar jaarlijkse tewaterlating maar ook het weer in stalling zetten wordt steevast aangegrepen voor een feestmaal in de betere Zierikzeese maritieme horeca of aan die intieme keukentafel aan het Kraanplein. Daar komen ook steevast de verhalen los, en altijd nieuwe. Ademloos smullen, die schier eindeloze historie, die ervaring, zijn duizenden mijlen, ir. J. Hooijkaas als buurman bij Kroes, om elk voor- en najaar weer naar uit te kijken.

In de historische Museumhaven Zeeland aan de Oude Haven te Zierikzee organiseert de schipper samen met Victoria Kloek op 31 augustus 2008 het memorabele feederfest voorafgaand aan de NKDE Zomerbijeenkomst op de Brouwersdam. De droogvallende Oude Haven tegenover het atelier is eenmalig gevuld met Drascombes in alle soorten en maten, precies zoals Klaas het voor ogen heeft.

'Water, touw en zeilen', we missen je nu al Klaas.

Namens de Nederlandse Kring van Drascombe Eigenaren
Redactie (Electro)BaD - Michel Maartens


 Klik voor vergroting