In Memoriam: Johan Snijders
1 augustus 1942 ~ 15 oktober 2015

De sterken ontvallen de NKDE, één van de laatste actieve schippers aanwezig bij de oprichtings bijeenkomst 26 februari 1977 in hotel De Poort van Kleef te Utrecht overleed op 15 oktober in De Bilt.

Begin zeventiger jaren bevoer een select aantal Luggers en een enkele Longboat de Nederlandse binnenwateren. Johan en Els' Aquamarijn als eerste Longboat en enige in de originele Middellandse Zee groene Drascombe Lugger kleur. Het schip wordt op haar Bramber trailer door de familie zelf opgehaald in Totnes, Devon en na een avontuurlijke tocht veilig thuis gebracht. Allan en Eric Veth van Evecom, de toenmalige Drascombe importeur begeleidden de aankoop en het transport op de hun bekende Drascombiaanse wijze.

Als de kinderen voldoende besmet zijn met het Drascombe virus en in beschutting hebben leren schipperen met Aquamarijn is het tijd voor de eerste zoute ervaring. De Hemelvaart tochten worden dan door Hans Vandersmissen georganiseerd vanuit Den Oever. Soms gaan deze niet door vanwege 'beperkte voortgang' op de terugweg vanuit de Beaulieu River, maar in 1996 is er volop wind. Samen met dochter Heleen en zoon Maarten trotseert de schipper met Aquamarijn onder een geďmproviseerd tentje de elementen. Daar vindt onze eerste ontmoeting plaats op het puntje van de Vliehors waar in gierende stroom geankerd wordt. Een tij-stop moment (en locatie) om nooit te vergeten!

Johan en Els zijn graag geziene gasten op de NKDE zomer reünies, en stellen hun lommerrijke hide out te Wanneperveen beschikbaar voor de Zomerbijeenkomst datzelfde jaar. Alweer een hoogtepunt waarbij de gepavoiseerde vloot Aquamarijn salueert en we de zonovergoten Weerribben leren kennen.

Johan besluit dat hij samen met Els wil blijven varen en ze kiezen voor zijn droomschip, de oerdegelijke Norfolk Gipsy Zwerver. Die naam is treffend goed gekozen, want dat doet ze. Zwerver zwerft tussen de Drascombe vloot tijdens de Hemelvaart tochten, de Zomerbijeenkomsten, meermaals naar Denemarken, de tweede Dulcibella Cruise naar Varel, op de trailer naar Rügen en tot ver in Kroatië.


 Klik voor vergroting

September 2006 vaart de Kring wederom naar het gastvrije Wanneperveen. Dan een welkome droge plek met appeltaart op een regenachtige maar daardoor weer heel andere toertocht. Voorafgegaan door Aquamarijn (want Zwerver heeft teveel kruiphoogte) deelt Johan de mooiste plekjes van het door hem als zijn broekzak gekende geliefde natuurgebied.

Zwerver fungeert meer en meer als safe haven voor verwaaide stoere Drascombevarenden. Zij die zich in een open bootje op het zuchtende wad trachten te handhaven zijn altijd welkom voor een rustige nacht. Maar ook als stabiel platform voor de ontelbare video opnamen van Johan doet zij haar werk. Johan produceert als eerste kwaliteits clips van Drascombes onder zeil, ver voor het YouTube tijdperk - hij zet daarmee de standaard. Op cd gebrande video verslagen van cruises in den vreemde belanden na ongetwijfeld nachten lang editen plots op je deurmat, een herinnering aan de toegewijde cameraman voor altijd.

Mede daarvoor wordt hem in 2010 De heer G.Th.M. te Kloese - arts - wisselminiatuur uitgereikt. Voor Johan een zeer gewaardeerd eerbetoon vernoemd naar een zeilvriend.

Dank zij de degelijke diesel en Johan's minutieuze onderhoud vaart Zwerver eigenlijk altijd in top conditie vanuit Wanneperveen op eigen kiel naar de diverse locaties. Als na aankomst en bij voorkeur bij laag water de borrelvlag gehesen wordt is het binnen een mum van tijd druk, warm en oergezellig in haar diepe kajuit en ruime kuip.

De laatste keer dat de borrelvlag gehesen werd was tijdens de Zomerbijeenkomst 2015, aangelegd langzij het Trije Hűs. Zwerver's kuip vulde zich als vanouds met die bekende warmte en gezelligheid.

Johan is in alle rust heengegaan. Een indrukwekkend afscheid temidden van Els en zijn vele vrienden viel hem vorige week in Bilthoven ten deel. 'Prima' was zijn laatste woord. Hij had samen met Els de vele aanwezige Drascombevarenden vast graag nog vele keren aan boord van Zwerver willen uitnodigen.

NKDE
Redactie (Electro)BaD


 Klik voor vergroting