Dagtocht over drie wantijen bij Schiermonnikoog

“Dank u wel sluiswachter, we komen vanmiddag terug. Hopelijk!". We varen vroeg in de ochtend de Waddenzee op bij Lauwersoog. Onze Lugger moet ook maar eens zout water proeven. Er staan zoveel aanstekelijke verhalen in dit blad. De voorbereidingen zijn grondig geweest, dat was ook leuk werk. De bemanning (m/v) denkt en werkt mee, en er is een vrolijke stemming aan boord.


 Klik voor vergroting

Vandaag is er springtij, met HW midden op de dag. We kunnen op ons rondje steeds de stroom mee hebben. Het is vroeg in het voorjaar en de meeste beschermde gebieden zijn nog open. In de boot liggen noodvuurwerk, warme dekens en een goede roeibank, met alle mogelijke tegenslagen is rekening gehouden. Dat lijkt niet erg nodig als we met de laatste ebstroom en windkracht 1 zeewaarts dobberen. Bij de kentering varen we de Glinder in en even later voert een flinke vloed ons oostwaarts.

De onbetonde geul onder Schiermonnikoog van Sprutel naar Schildersron is van Wadvaarders.nl overgenomen op de plotter. Onze dieptemeter, het midzwaard, moet na een tijdje omhoog. Het aangehangen roer (zie ElectroBAD/techniek) bewijst zijn dienst. De elektrische buitenboordmotor wordt ondieper ingesteld. Ja: elektrische aandrijving, geen stank, geen lawaai, we blijven het concert van vogelgeluiden horen. De boot is wel volgepropt met accu's, dat roeibankje gaan we toch maar liever niet gebruiken.

Aan de golfjes op het water kunnen we stroomgeulen zien en ondieptes. Er is geen wind die dat verstoort. We verwachten aan de grond te lopen op het wantij maar komen er bijna 3 uur vóór HW al overheen bij een diepte van ongeveer 50 cm.

De weergoden hebben onze bede gehoord en schakelen een mooie NO wind in als we op de Eilanderbalg zijn. Het is de gehele dag droog  met een bleek zonnetje. Een zeehond volgt ons lange tijd, hij denkt dat wij een goede gids zijn. Op het wantij staat ongeveer 150 cm water en even later in het ondiepste deel van de Groningerbalg ruim 250 cm. Het is HW. Die laatste "balg" met zijn gele tonnen is een alternatief voor de route Lutjewad en Oord. We zien het enige andere jacht varen vandaag.

De ebstroom trekt aan en met een flinke snelheid komt Lauwersoog al weer in zicht. We kunnen onze belofte aan de sluiswachter waarmaken.

Lugger Slack
James Lichtenbelt