Klik voor vergroting

Zullen we nog een paar dagen?

Een typisch mailtje van good old friend J. Vriendschap sinds 1976 met zeilen als rode draad. Die paar dagen wordt een rondje Noord-Holland voor twee heren in een Drascombe Coaster. Inschepen in thuishaven Zaandam en dan in verband met heersende oostenwinden, rechtsom. J. is zo verstandig een dagtocht Noordzee voor te stellen want ‘dan zie je meer’ is de onweerlegbare redenering.

ZILT is zoals altijd tiptop in shape behalve dan het toplicht dat dienst weigert juist op een moment dat het wel handig is, bij uitvaart IJmuiden, ’s morgens te 06.30 uur. Als een allereerste streepje licht de kim kleurt, met een stormlantaarn gehesen en stijf stuurboordwal houdend kruipen we de Noordzee op. NO4, strakblauw op één wolk na die precies onze positie uit de zon weet te houden. Maar hoe fraai! Nauwelijks tegen- en/of meeliggers op een enkele bruinvis na, maar daarvan zijn er nooit genoeg.

Rond noon rondt ZILT het Noorderhoofd en de snelle rekenaar weet het al: stroom tegen. De krappe planning staat geen tij-stop toe dus de knar moet aan. Tijd voor koffie, soepen en andere geneugten, het zonnetje nog steeds de ietwat kalende koppen verwarmend. Er zijn ergere zaken.


 Klik voor vergroting

Het is de planning dat richting IJsselmeer het tij op enig moment weer mee gaat lopen maar niets van dat alles, ergo, in de aanloop van Den Oever staat een hele dikke stroom tegen. Na het opnieuw raadplegen van getij.nl blijft het raadsel onopgelost totdat de spui-sluizen in zicht komen. Deze staan alle open en een ontketend IJsselmeer tracht ons uit alle macht op de Wadden te houden, het water is gewoon zoet!

Voor de brug de mast gestreken (kleine moeite) en dat ontlokt de sluismeester een goedkeurende duim omhoog. De kolk staat voor ons (alleen) open en te 22.00 uur valt het aan het steigertje naast de bekende zanderige Hemelvaart helling stil. Vreemd genoeg brandt het toplicht nu wel in volle glorie. Toch maar even goed nakijken voor het komende TWW.

De wekker staat nog ingesteld op 06.00 uur dus meteen opgestaan voor dagtocht naar Zaandam, de huisvaderlijke plichten roepen luid en duidelijk. De nu oostelijk vijf Beaufort maakt een eerste stuk motorisch voortbewegen noodzakelijk maar daarna is alles met knik in de schoot bezeild.

Te 11.30 uur Enkhuizen, 16.00 uur klokt het Paard van Marken voorbij en de Oranjesluis wordt rond 19.00 uur uitgevaren. Als ZILT negentig minuten later haar box binnenglijdt nemen twee vrienden tevreden afscheid. Het blijft opmerkelijk hoeveel je in 2 x 24 uur kunt varen en bespreken op een Drascombe!

Gert Schouten
Coaster ZILT


 Klik voor vergroting