Frutta di mare di Luigi

Waddenrecept voor twee personen op eenvoudige wijze.

Men neme een Drascombe, type niet wezenlijk van belang maar een Coaster is niet onprettig. We gaan uit van een éénpits kooktoestel. Die spiritusbrander beviel goed.

Neem mee van huis: Eiermie (Soubry AH), een winterwortel, een prei en een courgette. Vaar uit en val droog op aanwijzing van de admiraal. Vind een kokkelbankje. En dan begint het feest. Kokkels rapen en spoelen hoewel, zand schuurt de maag.

Overigens een handige tip van mijn zwager (een fervent zeiler, ook op de Wadden met een zogenaamde “ Wadder”); hang de schelpdieren enkele dagen in een netje achter de boot om al het zand eruit te spoelen.

Snijd de courgette in blokjes, de prei in ringen en de wortel in schijfjes. Je kunt natuurlijk variëren door driehoekjes of zeskantjes te snijden maar dan maak je het jezelf wel moeilijker. Kook ondertussen genoeg water om de mie later geheel te overgieten. Breek de mie in stukjes en doe die in een schaal of pan. Doe de kokkels in een andere pan met een scheut water ( één cm is genoeg) en breng het aan de kook. Schrijf evenveel overlijdensadvertenties als er kokkels in de pan liggen.

Als het een beetje aan de kook raakt, doe er dan de wortel en de prei bij. Even later ook de courgettes. Ondertussen kan je het hete water van de eerste kookbeurt over de mie gieten en lekker laten staan. Na een kwartier even testen of de wortel de juiste gaarheid heeft, ik prefereer beetgaar. De rest is dan zeker goed.

Giet de kokkels en de mie af en voeg deze bij elkaar in de door de consument gewenste verhouding. Als je het zeezout niet voldoende vind, kan je alle smaakmakers die aan boord zijn gebruiken. Ik noem zout en peper maar echt nodig is het niet, de kokkels samen met prei en wortel geven een lekkere smaak. Biertje er bij maar nog beter een glaasje witte wijn.

Smullen maar!

Louis de Jong
1e matroos Antartis