Biesbosch
Zaterdag 18 oktober


 Klik voor vergroting

Eerst maar enkele spinnenwebjes verwijderd. Geen goed teken: spinnenwebben. Vast te weinig gezeild de afgelopen tijd. Een perfecte weersverwachting om naar de Biesbosch te gaan. 22 graden en zuidenwind. Het nieuws meldt een warmterecord, naar Drimmelen.

Bij de helling is het druk. Een groot jacht moet er uit. Zo te zien doen de mannen dit niet vaak. Aan de beurt en Antartis in het water laten glijden. Nog wat andere handelingen, motor gestart en weg. Bij het kantoor van de havenmeester blijkt dat de rolfok niet goed zit. Even aangelegd en de fok in orde gemaakt. Fok uitgerold en de haven uitgezeild.

Op de Amer is er nauwelijks beroepsvaart. Grootzeil en bezaan erbij, de steven naar het westen gedraaid. Een prachtige, zonnig tocht naar Lage Zwaluwe volgt. De wadlat toch maar even vastgemaakt want de hekgolven van een groot snelvarend jacht laten de zwaardkast kraken. Bij kilometerpaal 259 zie ik het Postgat. Zal ik er nog een keer doorheen zeilen? Er staat een behoorlijke zuidenwind recht op het gat. Niet zo slim, denk ik.

Ik vaar verder: op hoogte van Lage Zwaluwe ga ik voor de Anna Jacominaplaat naar het noorden en vervolgens in noordoostelijke richting naar de ‘Blue Lagoon’. Er is een aantal Lelievletten van de zeeverkenners. Mooi om te zien. Op het noordelijke eilandje van de ‘Blue Lagoon’ ga ik aan land. Met blote voeten het water in. Het water is koud, maar het is lekker op het strand zo half oktober. Soep en brood in het zonnetje.


Via het Noordergat van de Vissen met aan stuurboordzijde de Boerenplaat en daarna de Zuider Jonge Deen zeilen we verder. Een wat achterlijke wind geeft Antartis snelheden tot over de zes knopen. Het gaat lekker zo. Even uitkijken dat we niet in de richting van de Spieringsluis varen. Ik moet de Noorder Jonge Deen aan bakboord houden. We houden een aardige snelheid.

In het Kooigat vaar ik een wat te noordelijke koers. Door de wind kan ik niet goed op de flapperende kaart kijken. Er zijn ondieptes. De dieptemeter heeft ook alle aandacht maar we lopen vast samen met een klein motorsloepje. Via Van Kampen naar het Gat van de Noorderklip. Wanneer we Malta aan stuurboordzijde dwars hebben, wordt de wind draaierig en onhandig. Soms varen we ruim zes knopen en daarna weer de luwte. Opletten! Voor anker om thee te zetten en van de omgeving te genieten.

Op de motor verder want de bomen en de struiken houden de zuiderwind tegen. Door het Ruigt naar het Nauw van Paulus. We varen naar het zuiden. Wind op kop. Voor de zekerheid controleer ik de benzinetank. Er zit niet meer veel in. Voor noodgevallen heb ik nog vijf liter extra, maar op het einde van het seizoen heb ik niet zo’n zin om dit te gebruiken. Voor de zekerheid de bronzen dollen gereed gemaakt. Kan ik gaan roeien, mocht de motor uitvallen. T-shirtjesweer in de tweede helft van oktober.

Via het Spijkerboor draaien we de Amer op. Zeilen gezet en natuurlijk de motor uit. Een laatste stukje naar Drimmelen. Zeilend de haven in is nu onmogelijk. Zeilen gestreken en naar de helling gemotord. Ik kan meteen aanleggen en de boot staat snel op de trailer. Op dit tijdstip denk in een enorme drukte bij de helling aan te treffen. Valt dus mee.

Gijs van Kemenade
Coaster Antartis


 Klik voor vergroting