Eerste mijlen met Lugger Aeolus

Inmiddels de eerste week gevaren met onze nieuwe oude Lugger Aeolus. De eerste echte tocht was met een buurman in de haven die goed kan zeilen.
We voeren op het Sneekermeer, windkracht 5 a 6 beaufort, slechts een enkeling waagde zich op het water. Wij voeren ongereefd, vooral tot mijn eigen verbazing, en het schip bleef droog!
Wat een gang, met zo weinig zeil, al snel bereikten we de rompsnelheid.

Na wat trimmen met zwaard, fok en druil, stuurde madam zich zelf. Ook meteen even bijliggen geprobeerd, perfect! Dit is ook het eerste schip dat echt goed wil deinzen.
Aanleggen steeds op zeil, eerst grootzeil weg, dan laatste moment fok oprollen en beetje rommelen op de druil. Ook dit was kinderspel, heerlijk.

De volgende dag met mijn vrouw (die bepaald geen zeewater door haar bloedvaten heeft stromen) gezeild; zelfs zij was enorm te spreken over de boot, en geen moment bang.
Uiteindelijk was de wind wel wat minder en hebben we met zeven kinderen en twee volwassenen gevaren. Ook als sloepje functioneert het schip prima.

Kortom: eerste indruk is uitstekend, wel jammer dat we niet bij het Zomerweekend konden zijn, had ik erg leuk gevonden, volgend jaar betere planning.

Afgelopen weekend dan voor het eerst solo losgegooid. Best even spannend, zeil zetten, niet op de kant knallen, tegenligger vermijden. Maar eenmaal op het Sneekermeer ging het met een 4 beaufort als een speer, heerlijk gevaren, zelfs op zeil aangelegd.
Boot is super goed te beheersen en altijd in balans, heerlijk, had twintig jaar eerder mijn hart moeten volgen!

Reinier Barendrecht
Lugger Aeolus