Partij teak beschikbaar. Klik voor vergroting Beste Drascombevrienden en vriendinnen, Als gevolg van de (terechte) invoerstop/boycot van Birmees teakhout en (terechte) acties tegen illegale houtkap elders, is goed, onbesmet teakhout zeer zeldzaam geworden en nagenoeg onbetaalbaar. Vervangende soorten met FSC keurmerk zijn doorgans te snel gegroeide aangeplante varianten onder fantasienamen als Afro-teak en dergelijke. Aanmerkelijk minder duurzaam maar desondanks niet te koop onder 10.000 euro per m3.

Voor de allerbeste kwaliteit worden op Java landhuizen opgekocht en de daaruit vrijkomende teak balken verzaagd en als recyclingteak op de markt gebracht. De torenhoge prijs hiervan is verklaarbaar maar absurd.

Als rechtgeaard bootjesknutselaar bewaar ik daardoor ieder dobbelsteentje teak als een kostbaar kleinood maar de spoeling in m'n werkplaatsje wordt heel erg dun. Onlangs kwam ik in contact met een dertig jaar oude Java-teakhouten vloer. 55 m2 groot, 22 millimeter dik in planken van 18 centimeter breed! De eigenaar wilde graag een blonde vloer in Whitewash Frans eiken. In mijn (heb)zucht naar mooi teakhout heb ik de vloer in z'n geheel van hem gekocht!

Na schoonzagen van de groef en messing blijven er prachtige schone, onbeschadigde planken van 16 centimeter breed, 22 millimeter dik en ongeveer twee meter lang over. Vanzelfsprekend veel te veel voor eigen gebruik maar met veel vrienden en kennissen onder bootjesvolk denk ik velen gelukkig te kunnen maken.

Ik ben geen handelaar en maar een beetje altruïst dus het minste wat ik wil is uit de kosten komen. Naast de aanschafprijs en een opslagpercentage voor uitbreken, transport, schoonzagen, risico en durf kom ik op een meterprijs van 20 euro. Dat is ongeveer de helft van kunstmatig gedroogd FSC teak en wellicht een kwart van soortgelijk recyclingteak.

Voorwaar een buitenkansje. Wie het eerst komt het eerst maalt en op = op!

Leo van der Wal
Drifter Dwaalgast
TEL: 010 453 22 39
MOB: 065 195 81 68
l.wal16@upcmail.nl