Beurs Klassieke Schepen 2012

. Klik voor vergroting
. Klik voor vergroting

Al maanden geleden biedt ex Coaster Tinteling schipper Dick Postma zijn glanzend originele Lugger trots aan voor NKDE gebruik op de Beurs Klassieke Schepen 2012. De komende editie van deze sympathieke Enkhuizer bootjes beurs draagt het thema Klassieke Schepen Gaan Door! en wat lijkt daar beter bij te passen dan een schitterende aquamarijn 1987 Lugger met bouwnummer 1471. Afgelopen jaren vaart onder NKDE vlag de nog zoute Gig The City of London en Longboat Silt met opstappers vanaf de kade. Dit jaar dus de oer Drascombe waar het ooit allemaal mee begint in het - met hindsight toch wel vrij briljante - brein van John Watkinson.

Deze inkt is nog niet droog of een voor Nederlandse begrippen ongehoord aantal Luggers verschijnt te koop op marktplaats.nl. Wervende teksten als 'klassieke alleskunner', 'in nieuwstaat' (midden zeventiger jaren) en 'zo goed als nieuw' (bouwjaar 1977) worden gekoppeld aan Mk1 Luggers.

Voor alle geïnteresseerden biedt de NKDE u het eerste weekend van november de kans de alom geroemde Lugger eigenschappen zelf te testen. Bounty wordt tijdens de BKS geschipperd door ervaren Lugger of ex Lugger eigenaren die al uw vragen over haar kenmerken en eigenschappen graag beantwoorden - bootjes praat, u kent dat wel!

Recent blijkt 's werelds bekendste Lugger schipper door de Engelse Drascombe Association vereerd te zijn met de Hans Vandersmissen Award. Het is Ken Duxbury die begin zeventiger jaren klassieke verhalen schrijft over tochten met zijn vrouw 'B' (ze blijkt Brenda te heten) in de Griekse archipel. In Nederland is de vertaling Zwerftocht van de Lugworm een standaard werk dat velen tot verre Drascombe tochten - of het dromen daarover - aanzet. Het kan bijna geen toeval zijn, zie ook de advertentie voor de heruitgave van al Ken's drie Lugworm boeken door de jonge nautische uitgever Lodestar Books. Een prijzenswaardig initiatief dat gezien de tweede oplage in een nostalgische behoefte voorziet.

Overigens, als u van vorige eeuw Drascombe avonturen houdt, de website van Webb Chiles die met zijn Lugger Chidiock Titchborne in vijftien maanden van San Diego naar Papeete rond de wereld vaart (1978/1979) is ook nog steeds in de lucht en actueel. Daar - maar natuurlijk ook via de ElectroBaD - zijn zijn spannende verhalen te downloaden. Chiles kentert meermaals (lekker warm water, dat wel - maar haaien?) edoch de laatste keer zijn al z'n putsen kwijt en drijft hij, hangend achter zijn volgeslagen Chidiock Titchborne twee weken rond tot schip en dinghy met drenkeling op een tropisch eiland aanspoelen. Niet gedraald, samen met de locals het schip gerepareerd en off we go, aanpakken!

Zo'n Lugger dus op de Beurs Klassieke Schepen, het eerste weekend van november waar aan de kade en voor warme handen ook Drifter 22 Dulcibella van Drascombe Nederland te bewonderen is. Gratis parkeren, gratis boottocht naar de beurslokatie en, voor weinig, Renés vers gerookte bokkingen met een sneetje wit waar u dagen van nageniet.

NKDE
Redactie (Electro)BaD
. Klik voor vergroting . Klik voor vergroting