TWW 2012: wo 7-nov t/m zo 11-nov vanuit Lauwersoog

. Klik voor vergroting
. Klik voor vergroting

Het TWW 2012 beleeft haar achttiende editie dit jaar vanuit Het Noordergat te Lauwersoog. Terwijl havenmeester Douwe de schepen voor de winter prepareert verlaat een aantal schepen de beschutting van het Roode Hooft om buitengaats een koud hoofd te gaan halen - waarschijnlijk het laatste voor dit jaar! Het is verder zinloos om te voorspellen hoe de tocht zal verlopen. Zeventien eerdere pogingen om dit te doen mislukten allen jammerlijk. De wens was altijd de vader van de gedachte maar time & tide wait for no man! Het liep altijd anders dan verwacht.

Wat we wel weten is dat het getij dit jaar bij vertrek ongeveer het laagste punt van de maand heeft en dat het na de achtste wat wateriger wordt. Maar veel water staat er niet. En daarbij het hoogste tij is 's nachts, het lagere hoogwater is overdag.
  • 07-nov 276 cm 02:56 uur
  • 08-nov 274 cm 03:34 uur
  • 09-nov 277 cm 05:00 uur
  • 10-nov 284 cm 06:14 uur
  • 11-nov 294 cm 07:36 uur

Misschien een buiten kans voor wat leuke nachttochtjes. Ik koester zoete herinneringen aan een nachtelijk verplaatsing van het Willemsduin naar de Alexabaai voor Schier langs. Als dat nog een keer zou kunnen zou ik dat geweldig vinden. We overnachtten toen voor de baai om er verder de hele dag in rond te hangen, te kletsen en te wandelen - heerlijk! Maar wanneer ik in dit jaargetijde op het Oostelijk wad verkeer, zijn de oostelijke eilanden natuurlijk ook erg verleidelijk. Enfin, we wachten gewoon af wat het weer doet en komen in overleg tot een plan. Blije anarchie - doe een duit in het zakje en we komen tot een mooie route.

Denk dat wie op zondagavond met-het-bord-op-schoot voetbal wil kijken, dit jaar een goede kans maakt. Tenzij we bij het Pieren End het sportvisserij hellinkje willen gebruiken, zullen we op zaterdag tussen 17:00 - 18:00 uur door de sluis moeten om weer op zoet water te komen. Op zondag draait de sluis niet.

Ik kan niet nalaten om potentiële deelnemers te wijzen op de gevaren van het wad in november. En ik parafraseer de annonce van 2010. Doelen zijn er eigenlijk niet, routeplanning wordt tot een minimum beperkt - daar zijn andere gelegenheden voor. Mocht u ambities hebben om iets te bereiken - kom vooral niet. Het gaat meer om een vaag groepsproces en het beleven van de koude, de klamheid en de grijzigheid en het daarbij behorende wegwerken van de voorraden. Het los-zand-gehalte van deze tochten op het wad in het najaar is hoog. Voor men het weet vaart men het TWW alleen en gaan langs de nauwelijks zichtbare horizon wat onbereikbare scheepjes naar het grote niets.

Als gezegd - er is eigenlijk geen plan en wat er al aan plan is wordt ter plekke naar bevind van zaken in elkaar gezet. Vraag niet om uitleg of toelichting want er worden slechts mogelijke anker- of tijstop plaatsen benoemd. Mocht u dus besluiten om mee te gaan, zorg dan vooral dat u zelf redzaam bent. Het is vroeg donker, laat licht en het kan lelijk koud zijn, ook al is het nog slechts begin november. In het donker varen is bijna onvermijdelijk en wordt ook actief opgezocht. Er zijn gevallen bekend dat er tegen een stijve bries in, bij nacht het zeegat moest worden bevaren. Daar liepen toen grote rollers en moest alles in één keer goed gaan. Bij andere gelegenheden werden vuurtoren lichten door horizontaal striemende regens volledig aan het zicht onttrokken. Zorg daarom dat u en uw spullen in concours conditie verkeren - zowel overdag als 's nachts. Wij hebben tegenwoordig drie sets zeilspullen aan boord - voor het geval dat.

Het wad in november is niet geschikt voor de beginnende Drascombe varende. Bezit u uw bootje net of bent u nog niet met stabiel zomer weer op het Wad geweest, dan is deze tocht niet voor u bedoeld. Het wad in november is koud, nat, donker en geeft geen tweede kansen. Er is geen vangnet met Admiral of Rear-Admiral - dit is meer een free for all waar af en toe samen wordt gegeten en gewandeld als dat zo uit mocht komen. Mocht u desalniettemin besluiten toch het zeegat te willen kiezen om dan wellicht andere bekenden te ontmoeten, zorg dan voor een puike uitrusting, ruime voorraden, getijtabellen, een recente HP33 en veel tijd. Medio woensdag ziet u dan Deo Volente Drifter 22 Dulcibella (met geladen gloeiboei en alle voorraden opgetopt tot en met de plimsol merken) op stootgaren in het Noordergat te Lauwersoog liggen.

Antoine Maartens
Opstapper DR22 Dulcibella