NKDE Zomerweekend - Reeuwijk 2011

. Klik voor vergroting . Klik voor vergroting
. Klik voor vergroting . Klik voor vergroting
. Klik voor vergroting . Klik voor vergroting
Meer dan twintig schepen verzamelen zich in de loop van vrijdag en zaterdagochtend vroeg in de pittoreske jachthaven/werf van Rik en Edith Homan voor een uitgebreid palaver dat stipt om 1100 aanvangt. Er zijn veel Coasters, één Cruiser Longboat, de Van Damme 6 meter Peterboat Pieter-Paul, drie Open Longboats, een Scaffie en twee Mirror Dinghies, de bijvloot van Gig The City of London. Negen schepen varen op eigen kiel aan, zowel vanuit het noorden (Almere!) als vanuit Rotterdam, de Coasters B&M2 en Mellon traileren vanuit Brecht (B) en Keulen.

Er zijn veel opstappers die zich soepel over de verschillende schepen verdelen en, nadat kaarten met daarop de Reeuwijkse Plassenronde zijn uitgedeeld vaart de vloot uit. De Plassenronde voert behalve door ongerepte natuur ook langs prachtige optrekjes met op stootgaren liggende sloepen die op dat moment volgeladen worden met gekoelde witte wijnen en gerookte zalm voor de latere parade - althans zo lijkt het. Het T-shirt (hier: polo) en korte (rode) broeken weer is onovertroffen!

De eerste brug van Elfhoeven naar Klein Elfhoeven is een elektrisch bediende met geprogrammeerde wachttijden voor de scheepvaart. De ongemotoriseerde - en verbazend snelle - Scaffie strijkt varend haar mast en neemt als eerste deze hobbel. Via Vrijhoef en Nieuwenbroek (zelf draaien die bruggen!) loopt de vloot vast in de NW doodlopende sloot van Gravekoop. Drifter Dwaalgast laat haar kimkielen vastzuigen in de modder en ligt zo rustig met Mirror Rode Poon en Scaffie Hjalmar aan haar zijden. Benen strekken door de polders terwijl vanaf sommige schepen gezwommen wordt in het kraakheldere water.

Er staat nog meer slootjes en bruggetjes geweld te wachten maar tactisch heeft daar Opa Antonio de ijscoman post gevat. Via Groot Vogelenzang geeft ‘s-Gravenbroek met een smalle draaiburg weer toegang tot Elfhoeven. Na nog wat zeilen, roeien en motoren knoopt een ieder rond zessen vast bij jachtwerf Rik Homan waar de heerlijkste versnaperingen gereed staan en in een constante ongemerkte stroom lijken te worden aangevoerd.

Na een smakelijke paella- en salade maaltijd start een onverwachte lichtshow die schepen en plassen hel verlicht. De plensbuien die hiermee gepaard gaan drijven enkele opvarenden uit hun tentjes maar zij worden gastvrij ontvangen aan boord van Riks reddingsloep uit 1935, een droog dak boven hun hoofd deze nacht.

De boten die ten anker op de plas overnachten of in de haven vastknoopten hebben nergens last van, de opvarenden genieten een boeren nacht.

Enkele schepen zijn wegens de terugtocht die in konvooi door de sluizen en bruggen van Gouda plaats vindt al vroeg weer onder zeil. Na de een informeel ontbijt-palaver onder het genot van koffie en appeltaart steekt er een frisse wind op zodat er zelfs gereefd nog een paar slagen gemaakt kunnen worden. Het palaver levert meteen goede ideeën voor toekomstige Voorjaars- en Zomerbijeenkomsten op: De Rijkswerf Den Helder en een Kaagtocht met stads-tour door de Leidse grachten! De helling bij Roeivereniging Elfhoeven zorgt voor een aantal interessante afsluitende trailer momenten, gelukkig kunnen enkele schepen door behulpzame krachten ook op de kar gekraand worden.

Het Organisatie Comité Reeuwijk heeft na een degelijke voorbereiding een onvergetelijke tweede Reeuwijkse Zomerbijeenkomst in de NKDE annalen weten op te tekenen. Rik en Edith Homan waren op de achtergrond de spil waarom alles geruisloos draaide terwijl GWSV Elfhoeven de tewaterlatingen en het veilig accommoderen van het rollend materieel mogelijk maakte, hulde allen!

. Klik voor vergroting


Redactie ElectroBaD