Voedsel drogen. Klik voor vergroting Door een beetje extra organisatie terwijl ik nog thuis ben, kan ik heerlijk vakantie houden en toch een uitgebreide, thuisgekookte maaltijd op tafel zetten. Hierbij doe ik geen concessies aan de smaak, het comfort van warm eten, onze eigen voorkeuren of onze portemonnee. Hoe doe ik dat? Door oude technieken in een modern jasje te gebruiken.

Door het drogen van voedsel in de zomermaanden konden onze voorouders al de barre wintermaanden doorkomen. Zij waren veelal aangewezen op kampvuren of gewoon de buitenlucht om hun overvloed aan planten, bessen, vlees te drogen en dus te conserveren. Wij kunnen gelukkig beschikken over onze gewone bakoven of over een commercieel geproduceerde thuis-droger, want het Nederlandse klimaat leent zich niet altijd voor het drogen aan de lucht. En de hele tijd kampvuurtjes stoken voor het drogen van je voorraden wordt niet door iedere buurman geapprecieerd.

Wat gebeurt er tijdens dit droog-proces? Met behulp van een gecontroleerde, lage temperatuur en een constante luchtstroom wordt tot zo‘n 80% van het in voedsel aanwezige water verdampt. Dit ontneemt bacteriën en schimmels de kans om zich in of op het voedsel te vermenigvuldigen waardoor het langer houdbaar blijft. Doordat je een lage temperatuur gebruikt, verandert het product ook niet heel veel en blijven de vitamines beter bewaard. Maar een bijkomend ander voordeel is het feit dat gedroogd voedsel compacter wordt dan het originele product . Bovendien wordt het een stuk lichter. En dat is natuurlijk een prettige bijkomstigheid op een kleine boot, tijdens een wandeltocht door de bergen of een trip door Europa met je caravan. Ik heb inmiddels complete pastamaaltijden, boerenkool met spekjes, diverse fruitsoorten, fruitsnoepjes en natuurlijk beef-jerky gedroogd. En ook weer “nat gemaakt” en opgegeten. En ik moet zeggen, het werkt perfect!

In ieder geval heeft de slechte afloop van het proef met de kant en klaar maaltijden mij wel voldoende inspiratie gegeven voor een serie artikelen over het zelf maken van makkelijke maaltijden voor aan boord (MMAB‘s ). Houd daarom het DrasCrumbs blog in de gaten voor de tips en artikelen en ook deze kookrubriek. In de loop van de tijd zullen er recepten komen van mijn prijswinnende chilli (ja echt, ooit in een grijs verleden heb ik aan een Waterkampioen receptenwedstrijd meegedaan en ben ik in de top 3 geëindigd!), onze favoriete pastarecepten, niet gedroogde snacks en ander lekkers .. oh EN van onze MMAB‘s.

En zoals gebruikelijk, kunnen jullie altijd even contact opnemen bij vragen of als je toevoegingen hebt.

Liane de Boer
Drifter 22 Lytse Villa