Annonce TWW 2010

. Klik voor vergroting Het TWW 2010 vertrekt op woensdag 27 oktober vanuit Den Oever. U kunt er te water bij de Zuiderhelling.
Zorg dat u er bijtijds bent, dan is er lekker veel tijd om te teuten, Euro Fish te bezoeken en bij havenmeester Martien Keppel te kletsen.

Wellicht komt het er dan ook al van nog van een stukje te varen - je weet het niet. Doelen zijn er eigenlijk niet, routeplanning wordt tot een minimum beperkt - daar zijn andere gelegenheden voor. Er is eigenlijk meer sprake van een organisch, holistisch geheel van drijvend plastic dat zich met de stroom mee richting einder verplaatst. Mocht u ambities hebben om iets te bereiken - kom vooral niet. Het gaat meer om een vaag groepsproces en het beleven van de koude, de klamheid en de grijzigheid en het daarbij behorende wegwerken van de voorraden - dat gelukzalige laden en lossen. Het los-zand-gehalte van deze tochten op het westelijk wad in het midden-najaar is vanouds hoog. Voor men het weet vaart men het TWW alleen en gaan langs de nauwelijks zichtbare horizon wat onbereikbare scheepjes naar het grote niets.

Als gezegd - er is eigenlijk geen plan en wat er al aan plan is wordt ter plekke naar bevind van zaken in elkaar gezet. Vraag niet om uitleg of toelichting want er worden slechts mogelijke anker- of tijstop plaatsen benoemd. Mocht u dus besluiten om mee te gaan, zorg dan vooral dat u zelf redzaam bent. Het is vroeg donker, laat licht en het kan lelijk koud zijn, ook al is het nog slechts eind oktober. In het donker varen is bijna onvermijdelijk en wordt ook actief opgezocht. Er zijn gevallen bekend dat er tegen een stijve bries in de Texelstroom moest worden bevaren. Daar liepen toen grote rollers en moest alles in één keer goed gaan. Bij andere gelegenheden werden vuurtoren lichten door horizontaal striemende regens volledig aan het zicht onttrokken. Zorg daarom dat u uw spullen pico bello op orde hebt - zowel overdag als 's nachts. Wij hebben tegenwoordig drie sets zeilspullen aan boord - voor het geval dat.

Dit is geen tocht voor beginners. Het westelijk wad in oktober is niet geschikt voor de beginnende Drascombe varende. Bezit u uw bootje net of bent u nog niet met stabiel zomer weer op het Wad geweest, dan is deze tocht niet voor u bedoeld. Er is geen vangnet met Admiral of Rear-Admiral - dit is meer een free for all waar af en toe samen wordt gegeten en gewandeld als dat zo uit mocht komen. Mocht u desalniettemin besluiten toch het zeegat te willen kiezen om dan wellicht andere bekenden te ontmoeten, zorg dan voor een puike uitrusting, ruime voorraden, getijtabellen, een recente HP33 en veel tijd. Medio woensdag ziet u dan Deo Volente Gig The City of London in de buiten haven van Den Oever verschijnen om te proberen het beste uit de vloed te halen die om 23:35 uur haar hoogtepunt bereikt.