Coaster opstappen smaakt naar meer

. Klik voor vergroting
. Klik voor vergroting
. Klik voor vergroting

Hallo, ik ben Fred Wouters, een paar dagen opstapper aan boord van Coaster Oemoemenoe van Kitty en Alex Rombout. Alex heeft me gevraagd of ik het leuk zou vinden in oktober een weekje met hem te gaan varen. Natuurlijk, zeer vereerd! Het doet me denken aan zo‘n 35 jaar geleden toen ik in de buurt van Nijmegen zeilde. Hoe zou het zijn na al die tijd en vooral, hoe koud? We vertrekken vanuit Dordrecht richting Biesbos.

Eindelijk weer op het water, even wennen aan het klimaat, maar dat is goed te doen als je je er op kleedt. Weinig wind, dus even de motor bij, als het eerste briesje opsteekt meteen de zeilen gehesen. Ik geniet van het klotsen van het water tegen de romp, de wind in de drie bruine zeilen en het wapperen van de driekleur vanaf de druilmast, heerlijk!

Langzaam varen we via de Ottersluis de Biesbos in, prachtig die ruimte van water, land en vooral die rust. De zon gaat langzaam onder als we aanmeren om te overnachten. Ik wist niet dat je hier zomaar ergens mag aanleggen om te gaan slapen. Moederziel alleen met z‘n tweeën kamperen in the middle of de Biesbos, het vreemde is, het went sneller dan ik verwacht. Het schemert, de schakeringen tussen licht en donker worden steeds kleiner totdat het al ras helemaal donker is.

De volgende ochtend worden we gewekt door een groep fladderende en zwemmende witte zwanen. Verder... stilte.

Alles gereed voor vertrek, helaas op de motor. We trekken verder de Biesbos in tot ik plots een door bevers bijna geheel doorgeknaagde stam zie. Het kan niet lang meer duren tot deze boom geveld is. Via het Steurgat naar Werkendam richting Beneden Merwede, langs Dordrecht de Noord af, bakboord richting IJsselmonde, stuurboord uit de Hollandse IJssel op. Een kilometer voor Ouderkerk ten anker, natuurlijk ruim buiten de vaarroute. We eten aan boord uit potjes en opblaas plastic. Nagenietend van het diner is het al weer vroeg donker aan het worden, we lezen nog wat te kooi en vallen als vanzelf in slaap.

De volgende ochtend rond half acht een oorverdovend lawaai. Ik schrik me rot en verwacht dat we in de vaargeul verdaagd zijn. Het blijken twee modderschuiten die pal naast ons met baggeren zijn begonnen. De schipper waarschuwt dat we het goedje dat uit het water komt beter niet kunnen inademen. Het is duidelijk dat we hier zo snel mogelijk moeten vertrekken, deze keer zonder ontbijt. Een eind verderop (bovenwinds) ten anker en een foto van de werkzaamheden genomen.

We varen rustig verder over de IJssel richting Haasdrecht, Oudewater, Montfort en IJsselstein. Als we in jachthaven Marnemoende aan de Hollandse IJssel afmeren is al laat en trakteren we ons op een smakelijk shoremeal in het restaurant aan de haven.

De volgende dag verder naar Utrecht. Het is apart om al die huizen en tuinen aan het water vanaf de boot te bekijken. Na de sluis Amsterdam-Rijnkanaal door de oude grachten het centrum in. Zo heb ik de Domstad nog nooit gezien, prachtig! In Utrecht word ik via Centraal aldus weer afstapper. Wat een eerste vaartocht na 35 jaar, smaakt dit wellicht naar meer?

Fred Wouters
a/b Coaster Oemoemenoe