Bannock en het belang van bakpoeder of baking soda door Liane de Boer

Vers brood is lekker en eigenlijk een must om lekker van je dag te genieten. Maar de meeste Drascombes, en in ieder geval de Lytse Vilja, zijn niet voorzien van een oven. En er eentje inbouwen gaat niet gebeuren: te duur, te groot en ... nou ja, niet nodig! Want zelfs als je alleen beschikt over een standaard brander kun je toch binnen een redelijke tijd een heerlijk vers brood bakken!

Ik heb het over een Schotse uitvinding, gemaakt van goed en lang bewaarbare ingrediëten en te bereiden in een pan. Omdat het een praktisch recept is, hebben de voyageurs (dat waren de Europese pelshandelaren die per kano door Canada trokken), de Indianen, de tegenwoordige recreatiekanovaarders, kampeerders, cowboys, watersporters en andere buitensporters het overgenomen.

Ingrediënten voor 2 porties Bannock

  • 1 kop bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 0,5 theelepel zout
  • 2 eetlepels melkpoeder (optioneel)
  • 1 eetlepel suiker (optioneel)
  • 1 eetlepel olie of boter (optioneel)
. Klik voor vergroting . Klik voor vergroting

Zo maak je de Bannock

Nb1: Je kunt het recept uitbreiden (of nog onweerstaanbaarder maken....) door het toevoegen van rozijnen, kaneel, appelrasp, suiker, honing.
Nb2: Gebruik je liever geen bakpoeder, kun je ook zelfrijzend bakmeel nemen.

Probeer het eens en laat me weten hoe je het vond. Mocht je het eerst thuis willen uitproberen, een koekenpan op je kookplaat werkt natuurlijk ook, maar als je het in de oven wilt bakken: P.S. met een 'kop' bedoel ik de Amerikaanse "measuring cup" van 250 ml inhoud. Een set van deze maat 'kopjes' kun je in een kookwinkel kopen of bij Ikea, maar je kunt ook een gewoon mokje met een inhoud van 250 ml gebruiken.

Het belang van bakpoeder

Een van de artikelen waar ik absoluut niet zonder meer wil, zowel thuis als tijdens kampeer/ vaartochten is sodium bicarbonaat. Het wordt ook wel natriumbicarbonaat, bicarbonaat, zuiveringszout, maagzout en dubbelkoolzure soda genoemd. A.u.b. niet verwarren met de grove kristallen die men in het vak met de schoonmaakartikelen aantreft. Bakingsoda of zuiveringszout koop je bij de drogist of bij de toko!

Je kunt het tijdens het bakken gebruiken als rijsmiddel, in plaats van gist. (Door de reactie met andere stoffen komt er koolzuurgas vrij, of door de temperatuur waarop gebakken wordt, wat voor de luchtigheid zorgt) Maar dit alleskunnertje is voor veel meer dingen inzetbaar.

Het een stof die al in je lichaam voorkomt: het wordt gebruikt om het maagzuur te neutraliseren in de darmen. Vandaar dat het een prima in te zetten hulpmiddel is bij diverse dingen, op cosmetisch en medisch gebied voor het onderhoud van je lijf( of de relatie met je mede boot-genoten... zie onderdeel zweetvoeten) .

Nadeel is dat bakpoeder zeer gevoelig is voor vocht. Berg het dus op in een goed afsluitbare pot, bijvoorbeeld de plastic pot van Jacob Hooy, waarin de grootverpakking zit. Hieronder tref je een klein overzichtje aan met daarin wat handige tips en wetenswaardigheden. Zelfs deze lijst is nog niet uitputtend. Hier lees je er nog meer over.